Denne oppskriften fikk jeg av min venninne Charlotte for mange år siden og det er min favoritt bolledeigsgrunnoppskrift.
Du trenger:
3 dl lunken melk
50 gr gjær
125g smør
100g sukker
3 egg
ca 1 ts kardemomme(her tar du så mye du har lyst, noen liker mye noen liker litt)
Og så mye hvetemel at deigen blir fast men ikke hard.
Tips: Pisk egg og sukker til eggedosis, før du blander oppi det våre og så det tørre – da får du veldig luftige boller
Slik gjør du:
Pisk sammen egg og sukker ( se tips)
Smelt smøret og bland sammen med melken til en temå på ca 36 grader – bland i gjæren.
Hell gjærblandingen oppi eggedosisen sammen med kardemommen
Bland til slutt i mel til deigen er passe fast, den skal bli jevn og litt klissete.
Hev i 1 time.
Del deigen i tre emner, kna deigen godt før du ruller den i en lang pølse og deler opp i passe biter. rulle bitene til runde emner og plasser de på et brett med bakepapir.
Etterheves under et klede i ca 30 minutter
Pisk et egg og litt lunket vann sammen med en gaffel – pelse blandingen over bollene
Stekes midt i ovnen på 250 grader i 10-12 minutter
Avkjøles på rist