Brioche er en type fransk bolle som blir luftigere og mer smakfull enn våre nordiske boller.
De smaker best ferske, så de passer perfekt å fryse ned og så varme litt i ovnen før de serveres – da smaker de alltid nybakt 🙂
Jeg synes disse passer best med lyse sjokoladebiter, men det går fint an å lage de med mørkere sjokolade
Du trenger:
- 4 egg
- 2,5 dl sukker
- 5 dl melk
- 25g gjær
- 1,8 liter hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)
- to pakker med freia smelt sjokoladebiter
Slik gjør du:
Pisk eggedosis av eggene og sukkeret
Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen
Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen
Deigen blir klissete, men slipper bollen
Når deigen er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.
Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.
Deretter tar du ut deigen og deler den i tre emner
Ha endel mel på bordet, briochedeig er klissete og setter seg lett fast. men bruk så lite som mulig ellers blir bollene tunge.
Kna inn sjokoladebitene
Rull ut en pølse og del opp i mindre biter som du legger i et muffinsbrett, eller brioche former om du har det (sandkakeformer kan også brukes)
Legg til side litt av deigen som du former små kuler av, trykk litt ned på toppen av briochene og legg kulene ned her
Etterhevens under klede i ca 1,5 time i romtemperatur, pensles med lettpisket egg før steking
Stekes midt i ovnen på 190 grader i ca 15-17 minutter