Brioche er en type fransk bolle som blir luftigere og mer smakfull enn våre nordiske boller.

De smaker best ferske, så de passer perfekt å fryse ned og så varme litt i ovnen før de serveres – da smaker de alltid nybakt :)

Jeg synes disse passer best med lyse sjokoladebiter, men det går fint an å lage de med mørkere sjokolade

 

Du trenger:

  • 4 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 5 dl melk
  • 25g gjær
  • 1,8 liter hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)
  • to pakker med freia smelt sjokoladebiter

 

Slik gjør du:

 

Pisk eggedosis av eggene og sukkeret

Brioche

 

Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen

Brioche 3

Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen

Deigen blir klissete, men slipper bollen

Brioche  2 Brioche 1 Brioche 4

Når deigen  er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.

Brioche 5 Brioche 8 Brioche 7

Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.

Deretter tar du ut deigen og deler den i tre emner

Ha endel mel på bordet, briochedeig er klissete og setter seg lett fast. men bruk så lite som mulig ellers blir bollene tunge.

brioche 9

Kna inn sjokoladebitene

brioche med sjokoladebiter2

Rull ut en pølse og del opp i mindre biter som du legger i et muffinsbrett, eller brioche former om du har det (sandkakeformer kan også brukes)

brioche med sjokoladebiter

 

Legg til side litt av deigen som du former små kuler av, trykk litt ned på toppen av briochene og legg kulene ned her

brioche med sjokoladebiter4

Etterhevens under klede i ca 1,5 time i romtemperatur, pensles med lettpisket egg før steking

brioche med sjokoladebiter6

 

Stekes midt i ovnen på 190 grader i ca 15-17 minutter

brioche med sjokoladebiter5 brioche med sjokoladebiter7 brioche med sjokoladebiter8