Herlige franske boller med vaniljekrem som smelter på tunga. Disse bollene må bare oppleves – og fortvil ikke om de ser litt mislykkede ut – det er smaken som teller…
OBS: Dette er en stor oppskrift som gir tre emner – du kan velge å fylle de med litt forskjellig som her: Brioche med sitronkrem eller Brioche med sjokoladebiter
Hvis du bare vil ha med vaniljekrem dobler du vaniljekremoppskriften
Du trenger til Briochene:
- 4 egg
- 2,5 dl sukker
- 5 dl melk
- 25g gjær
- 1,8 liter hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)
- to pakker med freia smelt sjokoladebiter
Du trenger til vaniljekremen:
- 4 eggeplommer
- 5 dl fløte
- 1 knivsodd ekte vanilje, eller frøene fra 1 vaniljestang
- 3 ss maizenna
- 1,5 dl sukker
Slik gjør du når du lager brioche deigen:
Pisk eggedosis av eggene og sukkeret
Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen
Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen
Deigen blir klissete, men slipper bollen
Når deigen er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.
Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.
Og mens du venter lager du vaniljekremen:
Putt alle ingrediensene i en kjele – kok opp under omrøring
Husk å røre hele tiden, når kremen tykner tar du den vekk fra varmen
hell i en bolle og sett i kjøleskapet til den er kald
Etter 3 timer tar du ut deigen og deler den i tre emner
Ha endel mel på bordet, brioche deig er klissete og setter seg lett fast. men bruk så lite som mulig ellers blir bollene tunge.
Kjevle ut til et rektangel og legg på vanijekrem
Så skal dette rulles sammen…
Jeg var litt sent ute med å lage vaniljekremen og den ble derfor ikke helt kald når jeg la den på deigen – da skjer dette når du forsøker å rulle det hele sammen
(se oppskrift for brioche med lemon crud så ser du hvordan det egentlig skal se ut ;))
Men fortvil ikke om dette skjer – bare kutt de opp og skuff de oppi store muffinsformer
Etterheves under klede i romtemperatur i 1,5 timer
Stekes midt i ovnen på 190 grader i 20 minutter
Så selv om de ser mislykkede ut så smaker de absolutt himmelsk – og de ble ikke seende så vært ut etter steking heller.