Herlige franske boller med vaniljekrem som smelter på tunga. Disse bollene må bare oppleves – og fortvil ikke om de ser litt mislykkede ut – det er smaken som teller…

OBS: Dette er en stor oppskrift som gir tre emner – du kan velge å fylle de med litt forskjellig som her: Brioche med sitronkrem eller Brioche med sjokoladebiter

Hvis du bare vil ha med vaniljekrem dobler du vaniljekremoppskriften

Du trenger til Briochene:

  • 4 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 5 dl melk
  • 25g gjær
  • 1,8 liter hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)
  • to pakker med freia smelt sjokoladebiter

Du trenger til vaniljekremen:

  • 4 eggeplommer
  • 5 dl fløte
  • 1 knivsodd ekte vanilje, eller frøene fra 1 vaniljestang
  • 3 ss maizenna
  • 1,5 dl sukker

 

Slik gjør du når du lager brioche deigen:

 

Pisk eggedosis av eggene og sukkeret

Brioche

 

Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen

Brioche 3

Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen

Deigen blir klissete, men slipper bollen

Brioche  2 Brioche 1 Brioche 4

Når deigen  er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.

Brioche 5 Brioche 8 Brioche 7

Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.

Og mens du venter lager du vaniljekremen:

Putt alle ingrediensene i en kjele – kok opp under omrøring

vaniljekrem 1 vaniljekrem 3

Husk å røre hele tiden, når kremen tykner tar du den vekk fra varmen

hell i en bolle og sett i kjøleskapet til den er kald

vaniljekrem 2

Etter 3 timer tar du ut deigen og deler den i tre emner

Ha endel mel på bordet, brioche deig er klissete og setter seg lett fast. men bruk så lite som mulig ellers blir bollene tunge.

brioche 9

 

Kjevle ut til et rektangel og legg på vanijekrem

brioche 10 brioche med vaniljekrem 1

Så skal dette rulles sammen…

Jeg var litt sent ute med å lage vaniljekremen og den ble derfor ikke helt kald når jeg la den på deigen – da skjer dette når du forsøker å rulle det hele sammen

(se oppskrift for brioche med lemon crud så ser du hvordan det egentlig skal se ut ;))

brioche med vaniljekrem 2

 

Men fortvil ikke om dette skjer – bare kutt de opp og skuff de oppi store muffinsformer

brioche med vaniljekrem 5 brioche med vaniljekrem 4 brioche med vaniljekrem 3

Etterheves under klede i romtemperatur i 1,5 timer

brioche med vaniljekrem 7

Stekes midt i ovnen på 190 grader i 20 minutter

brioche med vaniljekrem 8 brioche med vaniljekrem 9 brioche med vaniljekrem 10

Så selv om de ser mislykkede ut så smaker de absolutt himmelsk – og de ble ikke seende så vært ut etter steking heller.