Brioche med lemon crud er en fantastisk kombinasjon av saftig søt gjærbakst og syrlig fløyelsmyk sitronkrem, smakte himmels på en sommer kveld.

Oppskriften er inspirert av Det Søte Livs påske briocher 🙂

Dette er en stor oppskrift da jeg laget flere forskjellig briocher av denne. Den holder til tre emner som kan brukes slik. Brioche med sjokoladebiter eller: Brioche med vaniljekrem

Vil du lage bare med sitronkrem så trippler du lemon crud oppskriften 🙂

 

Du trenger til briochene:

  • 4 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 5 dl melk
  • 25g gjær
  • 1,8 liter hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)

Du trenger til Leon cruden:

  • 4 eggeplommer
  • 1,5 dl sukker
  • sitronsaft fra 4 økologiske sitroner
  • revet skall fra 2 økologiske sitroner
  • 1 ss maizenna
  • 100gram smør

Vanligvis har jeg ikke maizenna i lemon cruden, men siden denne skal brukes inni baksten så er det fint om den blir litt ekstra stiv.

Slik gjør du:

Brioche:

Pisk eggedosis av eggene og sukkeret

Brioche

 

Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen

Brioche 3

Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen

Deigen blir klissete, men slipper bollen

Brioche  2 Brioche 1 Brioche 4

Når deigen  er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.

Brioche 5 Brioche 8 Brioche 7

Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.

Så lager du sitronkremen:

Press saften av 4 sitroner – best måten å få ut alt på er å stikke rene nyvaskede fingre godt inn i kjøttet og presse saften ut.

lemon crud

 

Sil saften før du heller den i kjelen – så slipper du steiner i sitronkremen din 🙂

lemon crud4

 

Riv skallet av 2 sitroner

lemon crud2

 

Bland eggeplommer, sukker, maizenna, sitronsaft og revet skall i en kjele og la dette varmes på middelsvarme til den tykner. Da tar du den av varmen og rører inn smøret litt og litt.

lemon crud 3 lemon crud 5 lemon crud6

Husk å røre hele tiden – og ikke ha for sterk varme.

Sett cruden i kjøleskapet til avkjøling – da tykner den enda mer.

lemon crud 7

Lemon Crud smaker himmelsk synes jeg, kunne spist bare det til dessert faktisk 🙂

 

Etter tre timer er du nå klar for å lage briochene:

Ta deigen ut av kjøleskapet – den er enklest å jobbe med mens den er kald.

Ha deigen på en melstrødd benk og kna noe, denne deigen er klissete og ikke så lett å jobbe med som bolledeig. ikke bruk for mye mel da blir briochene tunge. Bruk akkurat nok til at du klarer å jobbe med den.

Del deigen i tre emner

Kjevle et og et emne ut til et rektangel

brioche 10

Fordel lemon cruden

brioche med lemon crud

Rull den sammen

brioche med lemon crud 3

Del opp i emner og ha de over i muffinsformer. Det funker best å ha de i former da kremen ellers renner noe ut i bunnen. Bruk store muffinsformer da de hever mye i ovnen.

brioche 11 brioche med lemon crud 2

 

De skal nå etterheves i ca 1,5 time i romtemperatur

brioche med lemon crud 6

Stekes så på 190 grader i 20 minutter

brioche med lemon crud 13 brioche med lemon crud 14 brioche med lemon crud 12