Brioche med lemon crud er en fantastisk kombinasjon av saftig søt gjærbakst og syrlig fløyelsmyk sitronkrem, smakte himmels på en sommer kveld.
Oppskriften er inspirert av Det Søte Livs påske briocher 🙂
Dette er en stor oppskrift da jeg laget flere forskjellig briocher av denne. Den holder til tre emner som kan brukes slik. Brioche med sjokoladebiter eller: Brioche med vaniljekrem
Vil du lage bare med sitronkrem så trippler du lemon crud oppskriften 🙂
Du trenger til briochene:
- 4 egg
- 2,5 dl sukker
- 5 dl melk
- 25g gjær
- 1,8 liter hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 250 gram mykt smør(bruk ekte smør)
Du trenger til Leon cruden:
- 4 eggeplommer
- 1,5 dl sukker
- sitronsaft fra 4 økologiske sitroner
- revet skall fra 2 økologiske sitroner
- 1 ss maizenna
- 100gram smør
Vanligvis har jeg ikke maizenna i lemon cruden, men siden denne skal brukes inni baksten så er det fint om den blir litt ekstra stiv.
Slik gjør du:
Brioche:
Pisk eggedosis av eggene og sukkeret
Bland gjæren ut i lunken melk og hell så dette i eggedosisen
Bland kapt sammen og hell så i hvetemel og vaniljesukker, bland dette godt sammen, gjerne med en eltekrok på kjøkkenmaskinen
Deigen blir klissete, men slipper bollen
Når deigen er eltet godt sammen har du i det myke smøret. Del det opp i biter og ha i litt og litt mens maskinen kjører. Deigen bør nå eltes i minst 15 minutter til alt smøret er godt blandet inn i deigen.
Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 3 timer til kaldheving.
Så lager du sitronkremen:
Press saften av 4 sitroner – best måten å få ut alt på er å stikke rene nyvaskede fingre godt inn i kjøttet og presse saften ut.
Sil saften før du heller den i kjelen – så slipper du steiner i sitronkremen din 🙂
Riv skallet av 2 sitroner
Bland eggeplommer, sukker, maizenna, sitronsaft og revet skall i en kjele og la dette varmes på middelsvarme til den tykner. Da tar du den av varmen og rører inn smøret litt og litt.
Husk å røre hele tiden – og ikke ha for sterk varme.
Sett cruden i kjøleskapet til avkjøling – da tykner den enda mer.
Lemon Crud smaker himmelsk synes jeg, kunne spist bare det til dessert faktisk 🙂
Etter tre timer er du nå klar for å lage briochene:
Ta deigen ut av kjøleskapet – den er enklest å jobbe med mens den er kald.
Ha deigen på en melstrødd benk og kna noe, denne deigen er klissete og ikke så lett å jobbe med som bolledeig. ikke bruk for mye mel da blir briochene tunge. Bruk akkurat nok til at du klarer å jobbe med den.
Del deigen i tre emner
Kjevle et og et emne ut til et rektangel
Fordel lemon cruden
Rull den sammen
Del opp i emner og ha de over i muffinsformer. Det funker best å ha de i former da kremen ellers renner noe ut i bunnen. Bruk store muffinsformer da de hever mye i ovnen.
De skal nå etterheves i ca 1,5 time i romtemperatur
Stekes så på 190 grader i 20 minutter